Speelsteden EK 2016

Speelsteden EK 2016

Sinds de bekendmaking van de locatie voor het EK 2016 in 2009 is er veel te doen geweest over waar in Frankrijk gespeeld gaat worden. Frankrijk is natuurlijk een bekend vakantieland voor veel Nederlanders en een vakantie krijgt natuurlijk extra charme als je iets meemaakt van de sfeer en wedstrijden van het EK voetbal.

Al eind 2009 was er een lijst van 12 speelsteden, maar in 2010 werden Toulouse, Straatsburg en Saint-Étienne weer van die lijst afgehaald waarna in 2011 Toulouse en Saint-Étienne weer op de lijst kwamen en kort daarna Nancy weer van de lijst verdween. Er zijn nu tien speelsteden over, die makkelijk in paren te groepen zijn.

speelsteden EK 2016 Frankrijk

Speelsteden EK 2016 Saint-Denis & Parijs : Nationale Trots

Saint-Denis ligt net ten noorden van de Franse hoofdstad Parijs en huist het Stade de France, het thuisstadion voor de nationale rugby en voetbalploeg. Het is ook het grootste stadion van Frankrijk en de locatie voor zowel de openingswedstrijd als de finale en een totaal van zeven wedstrijden. Spelen in Saint-Denis brengt volgens de Fransen geluk, van de 75 voetbalwedstrijden die het nationale team in Stade de France speelde verloor het er slechts elf. Belangrijkste overwinning was natuurlijk de finale tegen Brazilië tijdens het WK 1998 waarvoor het stadion oorspronkelijk gebouwd is.

speelsteden Ek 2016 Frankrijk parijs

Het Parc des Princes stadion in Parijs was voorafgaand aan het Stade de France ook het thuisstadion voor de nationale ploeg, evenals thuisbasis voor Franse competitiegrootheid Paris Saint Germain. Hoewel de vijf wedstrijden van het EK 2016 ook in Parijs flink veel zal losmaken, lijkt het onwaarschijnlijk dat de internationale reputatie als stad van kunst, cultuur en de liefde overschaduwd zal worden. Omdat de afstand met Saint-Denis zo gering is, de stad zo aantrekkelijk en de mogelijkheden voor overnachting zoveel talrijker is het misschien slim om ook vor Saint-Denis wedstrijden naar Parijs te kijken.

Speelsteden Lille & Lens: Net over de Grens

Net over de grens met België ligt Lille waar zes wedstrijden waaronder een kwartfinale zullen worden gespeeld. Lille is de naam die in Nederland gebruikt wordt, maar in België is de Vlaams Nederlandse naam Rijssel meer in zwang en onderstreept de historisch sterke band met de Lage Landen. Vooral de binnenstad van Lille laat deze geschiedenis nog zien met architectuur die niet zou misstaan in de binnenstad van Brussel of Amsterdam.

Iets zuidelijker gelegen en historisch en cultureel ook meer Frans ligt Lens, een stad die sinds de verbouwingen voor het EK 2016 een stadion heeft met een capaciteit van 41.800 en inwoneraantal dat nog net boven de 38.000 uitkomt. Gelukkig heeft Lens een reputatie voor gastvrijheid die vast ook voor stadiongasten voor de vier EK 2016 wedstrijden zal opgaan.

Speelsteden EK 2016 Marseille & Nice: De Franse Zuidkust

Natuurlijk kon Marseille als tweede stad van Frankrijk niet ontsnappen aan een rol in het EK 2016, en het is de host voor 6 wedstrijden waaronder een kwart en halve finale. Deze zullen gespeeld worden in het Stade Vélodrome dat oorspronkelijk gebouwd is voor het WK 1937, maar sindsdien wel aan de moderne tijd aangepast. De lange historie van Marseille gaat terug tot de Griekse kolonisatie zo’n 600 jaar voor onze jaartelling en sindsdien is de havenstad een smeltkroes voor de culturen die met elk schip de stad aandoen.

Nabijgelegen Nice zal vier wedstrijden huizen en is na Parijs de meest populair vakantiebestemming in Frankrijk. De stad ligt dicht bij Italië en heeft ook verschillende keren aan Italië toebehoord, Italiaanse architectuur en de charme van de Côte d’Azur moeten samen met het EK 2016 toch in staat zijn nog meer toeristen trekken dan anders. Hoewel het verste weg van Nederland, zijn beide steden via Thalys en TGV ook met de trein snel en comfortabel ontsloten waardoor heen en weer voor slechts een wedstrijd niet heel duur of heel tijdrovend hoeft te zijn.

Speelsteden EK 2016 Lyon & Saint-Étienne: Het Industriële Hart

Saint-Étienne dreigt misschien overschaduwt te worden door nabijgelegen Lyon, de derde stad van Frankrijk. Saint-Étienne is door de UNESCO aangewezen als internationale stad van design, terwijl het historische centrum van Lyon een UNESCO werelderfgoed is. En hoewel Saint-Étienne vier wedstrijden van het EK 2016 zal hosten, heeft Lyon er zes waaronder een halve finale.

Beide steden zijn echter sterke industriesteden met een rijke geschiedenis, Sain’t-Étienne was vroeg in de industrialisatie en is nu een grootheid op het gebied van design. Terwijl in Lyon de wieg staat van de nog steeds belangrijke Franse cinema en de stad tot voor kort ook een belangrijk financieel centrum was.

Tot slot: De speelsteden Bordeaux & Toulouse: Zuid Frankrijk

Bordeaux heeft zijn naam aan wereldberoemde wijn gegeven en heeft voor het EK 2016 een nieuw stadion laten bouwen. Ondanks flinke vertraging omdat het stadion te duur zou worden is het wel een van de meest opvallende stadia, waarvan het dak omhooggehouden worden door een groot aantal small witte pilaren. Het is een van de vele architectonische bijzonderheden die de stad, rijk geworden door de wijnbouw, door de eeuwen heen heeft verzameld.

Toulouse doet voor rijkdom niet onder aan Bordeaux, de stad ligt al eeuwenlang op een centraal knooppunt tussen Spanje en Italië met als resultaat eeuwen van rijke architectuur teruggaand tot de Romeinse tijd. Het stadion van Toulouse ligt in het hart van Toulouse op het eiland in de Garonne rivier die de stad doorkruist. Maar het modernere stadion van Bordeaux heeft vijf wedstrijden, waaronder een kwart finale, tegen de vier van Toulouse.

Overzicht van alle 10 EK speelsteden

  • Lille
  • Lens
  • Parijs
  • Saint Denis (voorstad van Parijs)
  • Saint Étienne
  • Lyon
  • Bordeaux
  • Toulouse
  • Nice
  • en ten slotte Marseille

De openingswedstrijd en de finale worden gespeeld in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Het stadion in Saint-Denis heet Stade de France en heeft een capaciteit van 80.000 mensen.